INA

 

De autofabrikanten maken in toenemende mate gebruik van dynamo’s die aangedreven worden via vrijloopwielen. Innovatieve dynamopoelies die over een geïntegreerde vrijloopkoppeling beschikken, verdringen de gebruikelijke starre riempoelie voor de V-snaaraandrijving van dynamo’s. Deze wielen met een vrijloopkoppeling worden geleverd door lagerfabrikant INA welke hier ook patent op hebben.

Het bijzondere van de vrijloopkoppeling bevindt zich aan de binnenzijde van het systeem. Een gelagerde rollenvrijloop brengt, net zoals bij de vrijloop van een fiets, het koppel over. Dit biedt ten opzichte van starre dynamopoelies belangrijke voordelen als bijvoorbeeld het toerental van de motor plotseling daalt. Een dynamo met een vrijloopwiel ondervindt hiervan geen hinder en het aggregaat slijt daardoor minder snel.

Verder stabiliseert het vrijloopwiel van de dynamo riemtrillingen en worden de riembewegingen gereduceerd. Daarnaast vermindert de vrijloopkoppeling het krachtniveau in de aggregaataandrijving en wordt de geluidsproductie van de riemaandrijving verbeterd. Bovendien maakt het vrijloopwiel gebruik van dynamo’s met meer vermogen mogelijk