Corteco

corteco header

Krukaspoelies van met name moderne dieselmotoren zijn aan slijtage onderhevig. Trillingen en extra slijtage van andere onderdelen zijn het gevolg. Mijngrossier biedteen breed assortiment krukaspoelies van Corteco. Corteco is namelijk een belangrijke eerstemontageleverancier die topproducten levert. De krukaspoelies van Corteco zijn geen standaard poelies: integendeel. Zij voldoen aan de modernste eisen wat betreft techniek, kwaliteit en comfort. Bovendien levert Corteco voor elk motortype een specifiek afgestemde poelie. De verschillen worden onder meer zichtbaar door toepassing van verschillende soorten rubber, afhankelijk van de trillingfrequenties die gedempt moeten worden. Verder levert Corteco het nagenoeg breedste assortiment krukaspoelies van OE-kwaliteit op de vervangingsmarkt. En dit aanbod wordt continue verruimd.

De functie van een krukaspoelie is tweeledig: via de krukaspoelie wordt de riem aangedreven die de aandrijving verzorgt van onder meer de dynamo, de stuurbekrachtigingspomp en de aircocompressor. Daarnaast dempen krukaspoelies de torsietrillingen van de krukas. Deze trillingen zijn het gevolg van de krachten die, via de zuigers en drijfstangen, op de krukas werken. Het probleem is dat traditionele poelies niet meer voldoen in moderne dieselmotoren. Een moderne krukaspoelie moet ook lage frequentietrillingen van de motor bestrijden. Deze trillingen zijn een direct  gevolg van de maatregelen om dieselmotoren schoner en zuiniger te maken. Het stationair toerental loopt terug, de compressieverhouding stijgt. Daardoor nemen de lage frequentietrillingen van de motor toe. Corteco heeft dit probleem opgelost door de krukas en de riemaandrijving van elkaar los te koppelen. De krukaspoelie bevat twee rubber delen, die effectief de torsietrillingen en de lage frequentietrillingen bestrijden. De trillingen worden op deze wijze tot 90 procent verminderd.

Bekijk de Youtube-filmpjes om te zien wat voor een invloed een krukaspoelie met geïntegreerde trillingsdemper op het multi-V systeem heeft.

  Corteco krukaspoelie Fiat JTD Corteco krukaspoelie Audi  
  corteco1 corteco2